L’equip de recerca del Laboratory of Artificial & Natural Evolution de la Universitat de Ginebra, liderat per l’investigador Michel Milinkovitch, ha publicat aquest any en la revista Nature Communications les seves últimes troballes sobre el canvi dinàmic dels colors de la pell dels camaleons.
Els resultats de la recerca, basada en l’estudi del camaleó pantera (Furcifer pardalis), indiquen que si ben els camaleons de tots dos sexes i de totes les edats poden modular fortament la lluentor de la seva pell, per exemple com a resposta a situacions d’estrès, els mascles adults es caracteritzen per tenir una variació de color excepcionalment gran (amb diverses combinacions de pell blanca, vermella, verda i blava). De fet, quan s’enfronta a un competidor mascle o a una femella potencialment receptiva, un camaleó pantera mascle adult pot canviar el color del fons de la seva pell del verd al groc o al taronja, i els pegats blaus es poden tornar blanquecinos i els vermells més brillants. Aquest procés té lloc en un parell de minuts i és totalment reversible.
D’acord amb els investigadors, les complexes i ràpides variacions del color dels camaleons es deuen a la sintonización de nanocristales de guanina en la gruixuda capa superficial de la seva pell. En altres paraules, podria dir-se que els camaleons tenen “un vestit de cristall”. Quan el camaleó està en repòs, els nanocristales de guanina formen una malla densa i la llum es reflecteix de color blau. Per contra, quan el camaleó mascle vol atreure a una femella o reptar a un contrincant estira la pell i els nanocristales de guanina se separen i la llum es reflecteix de color vermell o groc.
Font Teyssier J., Saenko S.V., van der Marel D. & Milinkovitch, M.C. (2015). Photonic crystals cause active colour change in chameleons. Nature Communications 6:6368. doi: 10.1038/ncomms7368.