El bloc d’educació i TIC, Tiching, ens proposa una selecció de deu pel·lícules que poden ser molt útils per reflexionar amb els estudiants sobre la importància de la conservació i la cura del medi ambient.
- Lorax: Com parlar de medi ambient amb els més petits? Aquesta pel·lícula d’animació és una bona proposta per començar. L’adaptació al cinema d’un llibre del Dr Seuss en què el seu entranyable personatge, El Lorax, té com a missió protegir els arbres de totes les accions irresponsables.
- Wall-E: Un guió ple de tendresa i humor que planteja certes preguntes a l’espectador sobre la sostenibilitat de l’espècie humana al planeta Terra. Pot ser gaudida per nens i adults per igual.
- La princesa Mononoke: Encapçalats per Mononoke, una princesa guerrera, i ambientada al Japó medieval, la història se centra en la lluita entre els guardians sobrenaturals d’un bosc i els humans que busquen fer ús dels recursos naturals.
- Avatar: Aquesta pel·lícula ens porta a un món ple d’èpica i d’aventura, amb un clar missatge sobre la importància de conservar i protegir el nostre entorn.
- Baraka: Un documental rodat en 24 països diferents, l’objectiu és captar les glòries i calamitats que la natura i l’home han portat al planeta.
- Erin Brockovich: Narra la història real d’Erin Brockovich, una dona que a principis dels noranta va posar de manifest les estratègies d’ocultació de riscos ambientals dutes a terme per una de les companyies energètiques més importants dels EUA. Una pel·lícula per a tots els públics.
- Planeta lliure: planteja un debat interessant sobre si la nostra relació amb el planeta (i amb nosaltres mateixos) és la correcta o no, fent que sorgeixin moltes preguntes que indueixen a la reflexió. Recomanada per a majors de 7 anys.
- Goril·les en la boira: Dan Fossey és una naturalista nord-americana que va dedicar la seva vida a defensar els goril·les dels caçadors que els massacraven. Aquesta pel·lícula és una manera genial de conèixer la seva història. Per a majors de 13 anys.
- Comprar, llençar, comprar: Vols conèixer l’origen dels hàbits actuals de consum en els països enriquits i els residus que generen i les seves conseqüències en el planeta? Un documental imprescindible per conèixer el concepte de “obsolescència programada”, una denúncia al control de les grans empreses sobre la durabilitat dels productes que venen.
- La història de les coses (Story of stuff): Es tracta d’un documental de 20 minuts en què s’explica de manera senzilla i didàctica l’impacte del sistema de producció de béns de consum, un dels principals causants de la crisi ecològica mundial .