Investiga amb RecerCaixa!

18/10/2014

La iniciativa “Investiga amb RecerCaixa!” que es durà a terme al curs escolar 2014-2015, té per objectiu fomentar vocacions científiques entre els joves, el treball en equip i l’interès per a la investigació a l’escola, així com donar-los a conèixer alguns dels projectes de recerca en curs a Catalunya, i els beneficis que poden aportar pel benestar social. Concretament, l’activitat consisteix en què els estudiants de 5è i 6è de primària de tot Catalunya duguin a terme un treball de recerca vinculat a diferents projectes d’investigació en curs del programa de recerca d’excel·lència RecerCaixa. Aquests treballs es duran a terme en equips al llarg del curs escolar 2014-2015 sota la tutoria d’un mestre de l’escola i el guiatge tècnic d’un grup d’investigadors que està treballant en el mateix àmbit on els estudiants hauran d’investigar.

El projecte presenta una oportunitat única per conèixer de primera mà algunes de les recerques més punteres que es desenvolupen actualment al nostre país, i posar en contacte directe investigadors i nens i nenes. Les recerques que es presentaran a l’edició d’enguany giren entorn a temàtiques com la robòtica, la dietètica, la seguretat alimentària o el sistema penal, entre d’altres. A partir d’aquests projectes, s’ha elaborat una proposta didàctica amb un repte científic que els alumnes de cada classe hauran d’investigar al llarg del curs. Totes les propostes s’han desenvolupat tenint en compte les matèries curriculars i l’edat dels alumnes a qui va dirigida l’activitat. L’activitat és gratuïta i es dóna prioritat de participació a les escoles on la major part de l’alumnat prové d’un entorn sociocultural mitjà o baix.

El proper 28 d’octubre de 2014 se celebrarà una trobada conjunta entre els investigadors i les escoles de cada província. A Girona, Tarragona i Lleida tindrà lloc als CaixaFòrum, i a Barcelona es durà a terme al CosmoCaixa. En aquesta trobada, els investigadors que participaran com a assessors dels treballs de recerca explicaran directament als alumnes de forma entenedora i amena, en què consisteix el seu projecte, per què és important investigar en aquell àmbit i quins beneficis se’n poden treure així com altres aspectes relacionats amb la seva carrera investigadora que puguin interessar i motivar als escolars.

El nostre projecte “Les experiències del joves fora de l’escola relacionats amb la ciència i la tecnologia com a font d’influència en l’actitud respecte a la ciència” ha estat un dels 8 projectes seleccionats  per a participar en l’activitat Investiga amb RecerCaixa!  durant el curs escolar 2014-15.

+ informació RecerCaixa i els nens i nenes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tags