Projecte de ciència ciutadana per combatre el mosquit tigre AtrapaelTigre.com

10/02/2015

Logo-horitzontal-color-e1397118085712

La presència de mosquit tigre és un problema que afecta a tots els ciutadans i del qual en som també en part responsables. El projecte pretén, per tant, que una tasca tradicionalment delegada als serveis tècnics de l’administració i als científics sigui realitzada i compartida per la ciutadania. La ciència ciutadana es basa en el fet que la participació d’un sol ciutadà no seria suficient per resoldre un problema científic, però el coneixement i participació comuna d’un gran grup, probablement sí.

Per què el mosquit tigre? El mosquit tigre (Aedes albopictus) és una espècie invasora que prové del sud-est asiàtic. Aquest mosquit habita i cria en zones urbanes, és un vector potencial de malalties víriques tropicals (com ara el Dengue) i és molt molest per les seves agressives picades. Es creu que va arribar a casa nostra cap al 2004, on es va veure per primera vegada a Sant Cugat del Vallès. Actualment es troba a molts municipis de Catalunya, especialment als voltants de Barcelona i també sobretot a prop de la costa. Més recentment ha arribat a València, les Illes balears i Múrcia. És, per tant, una espècie amb un gran potencial invasor.

Qualsevol ciutadà pot participar a través de l’aplicació (App) per a telèfons mòbils i tauletes: App Tigatrapp. Amb Tigatrapp es poden enviar i caracteritzar troballes de mosquit tigre i llocs de cria en espais públics. Es pot participar individualment, en família, o en equips (per exemple escoles, associacions, etc.) des d’un mateix dispositiu mòbil. Les dades ciutadanes es fan públiques al mapa web del projecte. La participació facilita també l’aprenentatge de la biologia i l’ecologia del mosquit tigre, de la seva problemàtica associada i de les mesures correctores que es poden aplicar a les nostres llars per disminuir-ne la presència.

Més informació aquí

Deixa un comentari

La teva adreça de correu electronic no es publicarà. Els camps obligatoris están marcats *

Tags